Průvodce zvětšením poprsí

16.05.2013 02:07

 

První jarní paprsky nám nejen zvednou náladu a do těla „vlijí“ novou energii, ale často také odstartují každoroční zvýšenou péči o zevnějšek. Dvojnásob to přitom platí pro něžnější část populace. Zatímco v zimě je řada žen ke vzhledu svého těla shovívavější, před létem nabírá jeho pěstění plné obrátky. Shazování přebytečných kil, opalování, pečlivější depilace a mnohé další „procedury“. Zkrátka všechny nedokonalosti musí z těla pryč. Nebo musejí být alespoň šikovně zamaskovány. Cíl je jediný – vypadat přitažlivě i v letních modelech, které odhalují tělo nejvíce. Zbavit se pár kil či zajít do solária je poměrně jednoduché. Řadu žen ale trápí i velikost jejich poprsí. Jde o delikátní problém, neboť nezřídka celá věc může vygradovat až ve snížení sebevědomí a psychické potíže. „Lidově řečeno „mindráky“ kvůli svým prsům velikosti 70A trpím již od puberty. Vždy jsem si všímala, jak se muži otáčejí i za ošklivějšími ženami, než jsem já, zato s většími ňadry.  Zkoušela jsem všechny možné prášky i cviky, ale nic nefungovalo. Když mám normální oblečení, „pushupka“ pomůže, ale třeba v plavkách je všechno vidět a s vycpaným horním dílem se necítím dobře,“ vypráví Daniela, 29letá maminka dvou dětí. 

ŘEŠENÍM JE PLASTICKÁ OPERACE PRSOU

Touha po větším poprsí není pro ženy nic nového. Již v roce 1890 rakouský lékař Robert Gersuny vpíchnul své pacientce do ňadra parafín
a tím provedl první zvětšení prsou (augmentaci). Netřeba dodávat, že výsledek fungoval jen chvíli, než parafín zcela ztvrdl a stal se neforemným. Zákrok byl navíc značně rizikový z hlediska infekcí. Naštěstí dnes je vše jinak. 120 let výzkumu a vývoje dovedlo kvalitu prsních implantátů k dokonalosti. Ženy, které chtějí svůj zevnějšek umocnit krásným, plným poprsím, tak mají vyhráno. Jejich dlouholetý problém lze vyřešit během několika návštěv plastického chirurga.

Na co se připravit před operací

„Prvním krokem je osobní setkání s plastickým chirurgem při konzultaci, která předchází samotnému zákroku. Lékař zájemkyni při této konzultaci podrobně seznámí s průběhem operace a navrhne jí vhodný postup i implantát nejen s ohledem na její představy, ale i s přihlédnutím ke stavu prsou, elasticitě kůže a celkové tělesné konstituci,“ popisuje první kontakt pacienta s chirurgem MUDr. Ondřej Měšťák z kliniky plastické chirurgie Esthé. Například v případě povislých prsou nemusí nutně dojít k jejich zvětšení, mnohdy postačí pouze modelace. Jelikož operace probíhá při celkové anestezii, musí klientka vždy předem podstoupit předoperační lékařské vyšetření, které zahrnuje také EKG a podrobnou anamnézu.

„Samotná augmentace se provádí v celkové anestezii a trvá v průměru 1 až 1,5 hodiny. Šetrnou preparací vytvoří plastický chirurg kapsu pro umístění implantátu. Metodu umístění implantátu i vedení řezu volí lékař po domluvě s pacientkou. Musí být vzaty v úvahu její tělesné dispozice a životní styl, zejména sportovní aktivity a druh zaměstnání. Operační strategii si operatér s klientkou dohodne před zákrokem v rámci podrobné konzultace,“ dodává k základnímu postupu zákroku MUDr. Ivo Menšík z Body kliniky plastické chirurgie a doplňuje: „Přestože je augmentace prsou jedním z nejžádanějších zákroků plastické chirurgie, neznamená to, že se jedná o rutinní záležitost. Kromě estetického výsledku zákroku, který ovlivní především zkušenost operatéra, je důležité také zdravotní hledisko. Proto doporučuji nepodcenit volbu kliniky a při výběru se zaměřit pouze na renomovaná pracoviště s certifikovanými plastickými chirurgy.“

5 KROKŮ, KTERÉ VÁS DOVEDOU K NOVÉMU POPRSÍ
1. Konzultace u plastického chirurga
2. Předoperační vyšetření
3. Samotná operace
4. 1-2denní hospitalizace
5. Pooperační rekonvalescence

 

Na co se zeptat svého plastického chirurga před zákrokem?

• Jak dlouho se lékař augmentacím prsou věnuje, je atestován v oboru plastické chirurgie?
• Kolik augmentací prsou lékař ročně provádí?
• Jaké možnosti vám augmentace prsou nabízí?
• Jaká případná rizika hrozí při zákroku nebo po něm?
• Jaký typ implantátu a která metoda umístění implantátu je pro vás nejvhodnější?
• Je možné vidět konkrétní ukázky výsledků operací na fotografiích, které dokumentují vzhled prsou před a po zákroku?

 

Pooperační péče aneb „za jak dlouho můžu na sluníčko“?

Domů je klientka propuštěna zpravidla po 1-2denní hospitalizaci. Pooperační bolestivost je spolehlivě řešena pomocí utišujících léků, které většinou stačí brát 2 až 5 dnů. Na tuto dobu je také doporučen klidový režim. Po operaci prsou je zároveň nutné nosit kompresní pooperační podprsenku, kterou klientka většinou obdrží přímo na pracovišti, kde plastiku podstoupila. Délka nošení se liší, zpravidla se jedná o 4 až 8 týdnů. Pokračovat v běžných aktivitách je možné zhruba po 2 týdnech. Výsledek augmentace je považován za trvalý přibližně po 3 měsících.

Před létem bude mnohé zajímat také, za jak dlouho po operaci lze navštívit solárium či odhalit své nové vnady slunečním paprskům. Přestože je lepší s tím příliš nespěchat, lze tyto aktivity provozovat již po 2 týdnech od zákroku. Jizvy samozřejmě musí být zakryty náplastí. Po dobu minimálně 1 roku je rovněž nutné jizvy UV záření nevystavovat, jinak hrozí jejich ztmavnutí. I po této době je vhodné jizvy ošetřovat opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem, nejlépe „SPF 50+“.

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLY

Lze se silikonovými implantáty bez problémů létat nebo se potápět?
Silikonové implantáty ženu v těchto činnostech nijak neomezují. Po dobu jejich trvání mohou ženy v okolí implantátu pocítit při výrazné změně tlaku jemné pulsování způsobené nepatrnými vzduchovými bublinkami uvnitř implantátu. Tento stav je přechodný a do několika hodin odezní.

Kolik implantát váží?
Váha implantátu je odvozena od velikosti a náplně implantátu. U gelových implantátů lze říci, že 1 mililitr objemu váží přibližně 1 gram.

V kolika letech je nejvhodnější augmentaci podstoupit?
Zvětšení prsou mohou ženy podstoupit až po úplném vyvinutí prsou – prsní žlázy, což se děje přibližně do 18-20 let věku. Horní věková hranice není nijak stanovena, podstatný je dobrý zdravotní stav, nikoli věk.
 

Co se sleduje při testech
• Biokompatibilita (zda tělo dobře přijímá implantát)
• Odolnost (implantát musí vydržet i náraz srovnatelný s autonehodou)
• Toxicita (vyloučení toho, že by výplň mohla být pro tělo toxická)
• Citlivost (vyloučení nebezpečí nepřiměřené reakce těla na výplň)
• Karcinogenní riziko (vyloučení rizika, že by implantát mohl vyvolat nádor)

 

JE ZVĚTŠENÍ PRSOU POMOCÍ IMPLANTÁTŮ BEZPEČNÉ?

„Hlavním kritériem při výběru implantátů by měla být kvalita. Dobrým vodítkem je, zda má výrobce americký bezpečnostní certifikát FDA. Vývoj a výzkum implantátů již pokročily natolik, že na trhu lze dnes najít velmi bezpečné produkty hraničící s dokonalostí,“ vysvětluje MUDr. Libor Kment z kliniky plastické chirurgie Esthé. Základem jsou rozsáhlá testování samotnými výrobci, kdy je výplň v testech zatížena mnohonásobně více, než v běžných životních podmínkách.

Mezi základní prověrky odolnosti implantátu patří zátěžový test pevnosti v tahu, kdy je jeho obal natažen až na 450% původní délky. Následně se prověřuje jeho neporušenost. Obal implantátu musí být dostatečně pevný a zároveň pružný, aby jej bylo možné bez problému umístit do těla i velmi malým řezem. Dalším kritériem, které se při dalších testech sleduje, je rovnoměrná tloušťka obalu implantátu, která je také zárukou jeho pevnosti. Nejspolehlivější je strojová výroba obalů, kdy nemůže dojít k nepředvídatelnému ztenčení obalu, jak tomu může být u levnějších, ručně vyráběných implantátů. Nejmodernější implantáty jsou dnes tvořeny bezpečným medicínským silikonem na bázi kohezivních polymerů, které spolu vytvářejí jednolitou, poddajnou a dobře tvarovatelnou hmotu. Ta jednak zajišťuje vizuální i hmatovou přirozenost ňader po augmentaci, ale také bezpečnost výplní – ani při podélném rozstřihnutí celého implantátu nedochází k nekontrolovanému úniku gelu mimo pouzdro. V případě ruptury (prasknutí) implantátu se silikon nedostane do těla a nepředstavuje tedy žádné zdravotní riziko. Odolnost implantátů se zkouší i pomocí simulace autonehody. Při ní je na implantát z výšky volným pádem puštěno 4,5 kilogramů těžké závaží. Implantát musí i po testu zůstat nepoškozen.

I prsní implantáty dostávají vysvědčení

V současnosti je celosvětově největší zárukou kvality a bezpečnosti prsního implantátu certifikát, který na základě důkladných zkoušek vydává americký Úřad pro kontrolu léčiv a potravin (FDA). Výrobce musí úřadu předložit rozsáhlou dokumentaci o klinických zkouškách, která prokáže nejen to, že je produkt bezpečný, ale že zároveň účinně plní svou funkci. „V dnešní době mají FDA certifikát pouze
3 firmy. Na českém trhu jsou přitom pouze dvě z nich – MENTOR a Natrelle,“ dodává doktor Kment.

Cílem plastického chirurga je vynikající výsledek zákroku, který proběhne bez jakýchkoli potíží a pozdějších pooperačních komplikací. „To lze ovlivnit správnou operační technikou, dodržováním určitých zásad, metod, ale také výběrem materiálů. V případě augmentace prsou je velmi důležitá volba implantátu. My používáme implantáty Mentor a z praxe mohu potvrdit, že dražší kvalitní implantáty s certifikací FDA vykazují minimum pooperačních komplikací,“ potvrzuje primář plastické chirurgie MUDr. Bronislav Vřeský  z Fakultní nemocnice Ostrava.

Některé implantáty mají i svou „občanku“

Kvalitní „značkové“ implantáty mají na rozdíl od ostatních k dispozici dlouhodobé bezpečnostní studie, takže lze snadno ověřit, jak se implantáty chovají v těle pacientky. Za tímto účelem například společnost Mentor dlouhodobě monitoruje stovky tisíc žen. Tyto studie jsou realizovány nezávislými subjekty a jejich závěry jsou průkazné a veřejně dostupné. Implantáty Mentor mají dokonce i svou vlastní „občanku“
– unikátní identifikační číslo, díky kterému je jejich původ vždy bezpečně dohledatelný.

VÝBĚR IMPLANTÁTU „AŽ“ NA PRVNÍM MÍSTĚ

Na trhu je mnoho značek implantátů s různými vlastnostmi. U „značkových“ produktů renomovaných výrobců, které jsou dlouho na trhu, má klientka jistotu, že při jejich výrobě bylo využito nejmodernějších poznatků z výzkumu a vývoje, ale i toho, že její „silikony“ prošly nejpřísnějším testováním. Kromě bezpečnosti implantátu je podstatné i estetické hledisko – vhodnost konkrétního implantátu pro danou ženu. „Často se stává, že za mnou přijde drobná, štíhlá klientka s mírami do 165 cm a 50 kg a přeje si zvětšit poprsí z původních „jedniček“ na „čtyřky“. Je mou povinností ji upozornit, že by to bylo nevhodné, jak ze zdravotního, tak estetického hlediska,“ vysvětluje doktor O. Měšťák.

TYPY IMPLANTÁTŮ
• Dle tvaru: kulaté (plnější v horním kvadrantu) nebo anatomické (přirozený tvar)
• Dle náplně: s kohezivním gelem (při narušení obalu nevytékají), s tekutým silikonem nebo s fyziologickým roztokem (implantát/expandér se plní fyziologickým roztokem až po jeho zavedení)
• Dle povrchu: hladký nebo texturovaný (bezpečnější možnost, při které implantát do prsu vroste a tím pádem nehrozí jeho pohyb, nejbezpečnější je povrch texturovaný otiskem matrice, nikoli působením krystalků soli, jejíž zbytky mohou na implantátu ulpět)
• Dle velikosti: objem se udává v mililitrech, přičemž nejpoužívanější jsou 200 - 300 ml
• Dle ceny – levnější implantáty (kvalita není podložena studiemi) a dražší implantáty (vyšší cena zrcadlí kvalitní zpracování a především studie a výzkumy, které zaručují vyšší bezpečnost)
• Nejčastěji lékaři doporučovanými prsními implantáty v ČR jsou: MENTOR a  McGhan.

NA VOLBĚ KVALITNÍHO PLASTICKÉHO CHIRURGA ZÁLEŽÍ

Řada žen si myslí, že cena zákroku nezávisí na jeho kvalitě. Je jim vcelku jedno, kde jej absolvují, hlavně že mají své nové vytoužené „silikony“. Jenže skutečnost je jiná. Správným výběrem pracoviště klientka investuje do svého zdraví a dlouhodobé bezpečnosti. Špičkové vybavení kliniky, certifikované kvalitní implantáty, zkušení atestovaní odborníci – to vše je nutné zohlednit při určování ceny operace. Proto vyšší cenu zákroku mívají obvykle ty nejrenomovanější kliniky. “Klíčovými výhodami jsou především profesionální přístup a vyšší bezpečnost nejen při provádění samotného zákroku, ale i v letech následujících po operaci, Navíc má klientka v případě potřeby zajištěnu pooperační péči
a vyšší pravděpodobnost, že výsledek bude odpovídat jejím očekáváním,“ upozorňuje MUDr. Karel Urban.

Diskusní téma: Průvodce zvětšením poprsí

Titulek: Hallo, i writing about the price for reseller Vložil: RobertDus Datum: 02.05.2024

Здравейте, исках да знам цената ви.

Titulek: Hi, i am write about the price Vložil: RobertDus Datum: 29.04.2024

Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Titulek: Aloha writing about your the price Vložil: RobertDus Datum: 28.04.2024

Hola, quería saber tu precio..

Titulek: Aloha, i am wrote about price for reseller Vložil: RobertDus Datum: 25.04.2024

Salut, ech wollt Äre Präis wëssen.

Titulek: sen Rhync Vložil: Avenue 17 Datum: 24.04.2024

I join. All above told the truth. Let's discuss this question.

Titulek: Hi, i wrote about your the price for reseller Vložil: RobertDus Datum: 24.04.2024

Hæ, ég vildi vita verð þitt.

Titulek: Hallo wrote about the price Vložil: RobertDus Datum: 22.04.2024

Hola, quería saber tu precio..

Titulek: Hi, wrote about the price Vložil: RobertDus Datum: 18.04.2024

Hai, saya ingin tahu harga Anda.

Titulek: Hello, i writing about your prices Vložil: RobertDus Datum: 17.04.2024

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Titulek: Aloha i am write about your prices Vložil: RobertDus Datum: 15.04.2024

Szia, meg akartam tudni az árát.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Přidat nový příspěvek

Novinky

Průvodce zvětšením poprsí

16.05.2013 02:07
  První jarní paprsky nám nejen zvednou náladu a do těla „vlijí“ novou energii, ale často také odstartují každoroční zvýšenou péči o zevnějšek. Dvojnásob to přitom platí pro něžnější část populace. Zatímco v zimě je řada žen ke vzhledu svého těla shovívavější, před létem nabírá jeho pěstění...

Vtipné historky plastických chirurgů: Zkřivte mi nos!

25.07.2012 01:56
  Nic není nemožné! To si nejspíš myslí někteří klienti plastických chirurgů. A ačkoli většina lidí chápe, že z padesátiletého pána prostě nelze udělat Justina Biebera, setkávají se lékaři s takto kuriózními požadavky. Údajně až patnáct procent klientů musí plastičtí chirurgové...

V Africe začíná boom plastické chirurgie. I potají

23.07.2012 02:42
  V lékařském centru v Lagosu, jehož název je úzkostlivě uchováván v tajnosti, si sedmadvacetiletá žena nechala předělat poprsí. "Diskrétnost je naším heslem," prohlašuje průkopnice estetické chirurgie v Nigérii Modupe Ozoluaová. V roce 2001 podstoupila tato osmatřicetiletá Nigerijka...

Gavriely se před operací bála narkózy. Pak si ale její příjemné účinky nemohla vynachválit

23.07.2012 02:31
Martina Gavriely   Moderátorka Martina Gavriely (33) včera podstoupila svou druhou plastickou operaci prsou, kdy jí ze zdravotních důvodů měnili silikonové prsní implantáty. Moderátorka se nám svěřila, že se nejvíce obávala narkózy. „Musím se vám přiznat, že jsem silná kuřačka a to...

Američanka žebrá, aby si mohla nechat zvětšit poprsí

23.07.2012 02:08
  Na ulici ve městě Akron v americkém Ohiu se objevila zvláštní žebračka. Je to atraktivní žena v bikinách a nevypadá, že by jí něco chybělo. Ale chybí - prsa. Tedy alespoň ona si to myslí. A protože na ně nemá, žebrá. Sedmatřicetiletá Chrissy Lanceová netrpí hmotnou nouzí. Je to...

Popis operace obličeje - face-lifting

21.07.2012 01:43
Facelifting, SMAS lifting, odstranění poklesu obličeje a krku Pro koho je zákrok face-lifting vhodný: Pro klienty, u kterých došlo k ochabnutí kůže a podkožních struktur dolních dvou třetin obličeje a horní třetiny krku a vytvořily se hluboké vrásky obličeje. Zákrok face-lifting z...

Popis operace zvětšení prsů

21.07.2012 01:25
Augmentační mammaplastika, augmentace Pro koho je zvětšení prsů vhodné Pro ženy, které si přejí zvětšení prsů. Pro ženy, kterým kojení zmenšilo poprsí. Pro ženy, které chtějí zvýraznit své ženské půvaby. Zvětšení prsů z pohledu medicíny Implantát je vložen pod prsní žlázu...

Endoskopická operace karpálního tunelu

20.07.2012 02:01
Syndrom karpálního tunelu je velmi časté onemocnění. Jeho konzervativní léčba má pouze malý a dočasný účinek, takže nakonec je nutné provedení operace. V rámci chirurgie ruky je to dokonce operace nejčastější. Nyní jsme Vám schopni nabídnou operační techniku, který zrychluje rekonvalescenci a...

Informace pro návštěvníky

19.07.2012 15:37
Informujte Vaše návštěvníky co možná nejčastěji o novinkách a akcích na Vašem webu. Aby se uživatelé naučili Vaše stránky pravidelně navštěvovat je důležité webovou prezentaci pravidelně aktualizovat. Pro automatickou distribuci článků až k čtenáři můžete využít RSS kanály.

Webová prezentace byla spuštěna

19.07.2012 15:36
Dnes byla spuštěna naše nová webová prezentace. V tomto článku popište, proč jste spustili novou prezentaci a co přinese návštěvníkům. Uveďte jaké máte cíle s projektem a co přinese uživatelům. Pokuste se návštěvníkům stručně a jasně sdělit, proč by se na tuto stránku měli pravidelně vracet a jaké...